vineri, 3 iulie 2009

Recorduri greu de egalat
Muzician, compozitor si coregraf desavarsit,Michael Jackson a avut o cariera impresionanta,care a "explodat" in anii '80,si o viata plina de controverse,la sfarsitul careia,pe 25 iunie,lasa in urma recorduri aproape imposibil de egalat si renumele de rege al muzicii pop.
Nascut pe 29 august 1958 in Gary,Indiana,artistul si-a inceput cariera inca din copilarie,cand tatal sau a fondat,la sfarsitul anilor '60,grupul Jackson 5,din care mai faceau parte Jackie,Tito,Jermaine si Marlon,patru frati mai mari ai lui Michael. Succesul muzical era umbrit,in viata privata,de abuzurile comise de tatal sau asupra lui,pe care le-a amintit,dupa 1990,in doua interviuri acordate presei americane.Primul lui album solo,"Got To Be There",a aparut in 1972 la Motown Records si s-a vandut in peste un milion de exemplare. Cel mai important succes al carierei sale si,implicit,titulatura de rege al muzicii pop i-au fost aduse,insa,zece ani mai tarziu de discul "Thriller",produs de Sony Music si vandut in peste 50 de milioane de copii,record mondial absolut. 
"Thriller" include piese de legenda in istoria muzicii,precum "Beat It","Billy Jean","Human Nature" si "The Girl Is Mine",cantata in duet cu Paul McCartney. Albumul a fost lider in topul Bilboard timp de 37 de saptamani,iar in 1983 Michael Jackson a castigat nu mai putin de opt premii Grammy,o alta cifra record in istoria muzicii. 
Videoclipurile pieselor de pe album,in special cel al melodiei care a dat titlul discului,au revolutionat industria promovarii muzicii prin produse vizuale,in primul rand datorita coregrafiei,considerata un adevarat miracol in acei ani.
Succesul albumului "Thriller" s-a transmis si urmatorului disc al lui Michael Jackson,"Bad",care a fost lansat in 1987 si s-a vandut in peste 25 de milioane de exemplare. Noul album i-a adus artistului si un nou record,acela de a avea cinci hit-uri consecutive pe locul I in topul Bilboard. 
Printre cele mai cunoscute piese de pe acest disc se numara "I Just Can't Stop Loving You","The Way You Make Me Feel","Man In The Mirror", "Smooth Criminal" si "Dirty Diana", toate devenite embleme ale muzicii pop, la fel ca si melodiile de pe "Thriller". Odata cu "Bad",fanii au remarcat,nu fara mirare,prima schimbare importanta de look a artistului,care isi albise tenul,renuntand la masliniul natural.Anul 1991 a adus un nou album,"Dangerous",care s-a vandut,si el,ca paine calda in toata lumea si a reconfirmat,prin videoclipurile sale,prototipul de artist complet al lui Jackson.
Interviu cu audienta de peste 100 de milioane de telespectatori
In 1993,regele muzicii pop a stabilit un nou record,de aceasta data in afara scenei: interviul acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey,transmis in direct de la resedinta artistului din California,a atras o audienta de 100 de milioane de telespectatori si o noua certitudine:dupa Elvis Presley si The Beatles,Michael Jackson avea "monopolul" popularitatii mondiale.
La jumatatea anilor '90, cariera lui Michael Jackson trecea in plan secund,in favoarea subiectelor fierbinti din viata privata. Dupa un mariaj de nici doi ani cu fata lui Elvis Presley,Lisa Marie,artistul s-a casatorit,la sfarsitul anului 1996,cu anonima Debbie Rowe,asistenta dermatologului sau.
Mariajul cu Rowe i-a implinit visul de a deveni tata,prin inseminarea artificiala a partenerei,insa statutul de sot nu a durat decat pana in 1999. Cele doua casnicii au fost precedate de primul scandal in care Jackson a fost acuzat ca a molestat sexual un baiat de 13 ani,cunoscut ca simplu prieten al artistului. In 2003,Michael Jackson s-a confruntat cu o acuzatie similara,venita chiar in ziua lansarii albumului "Number Ones".Problemele cu justitia nu i-au patat insa cazierul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu