sâmbătă, 4 iulie 2009

Inceputul,inceputurilor!
S-a născut la 29 august 1958 în orăşelul industrial Gary,din Statele Unite,fiind al şaptelea copil al cuplului Joe şi Katherine Jackson. Biografiile,oficiale sau neautorizate,spun că mama sa a fost cea care i-a descoperit talentul muzical la mijlocul anilor '60,la scurt timp după ce Papa Joe hotărâse ca patru dintre copii (Jackie, Jermaine, Tito şi Marlon) să formeze o formaţie muzicală de rhythm and blues. 
Michael a fost inclus în trupă ca solist vocal deşi avea doar 5 ani şi formaţia a început să colinde statul Indiana susţinând concerte cu piese ale artiştilor negri celebri în epocă. 
Michael a povestit în dese rânduri cum,după ce prinseseră un contract la un bar din Chicago,după ce terminau ei reprezentaţia urmau spectacole de striptease. Acea perioadă a trecut însă repede,micuţii Jackson dând audiţie după audiţie şi concert după concert. Au dat lovitura în 1969,când celebra casa de discuri Motown,o adevărată Mecca a muzicii negre le-a propus semnarea unui contract. Atunci au devenit The Jackson Five,iar legenda putea începe.
În 1976,The Jackson Five îşi termină contractul cu Motown şi semnează unul nou cu Epic Records. Michael a recunoscut întotdeauna că a fost o mutare de geniu a tatălui său întrucât la mijlocul anilor '70,casa Motown rămăsese mult în urmă în industria muzicală americană. La Epic,băieţii se vor numi The Jackson şi vor scoate câteva albume cu succes mediu la public. 
Dar câte un hit precum „Blame It on the Boogie" sau „Can You Feel It" le reamintea mereu americanilor că Jackson-ii,acum adolescenţi sau având chiar peste 20 de ani,reprezintă o forţă muzicală. În 1977,Michael Jackson joacă alături de Diana Ross în fimul „The Wiz",produs de Quincy Jones,cel care îi va marca ulterior cariera. 
În '78,Michael încheie un contract cu Epic Records,separat de fraţii săi. A fost ideea avocatului John Braca,pe care Michael îl va preţui mereu. În acelaşi an,după o relaţie cu Tatum O'Neal,fiica lui Ryan O'neal,Michael începe înregistrările la primul său album, „Off the Wall",o capodoperă aplaudată şi astăzi,la 30 de ani de la lansare. 
Sunt anii în care nasul său începe să devină mai mic,devine vegetarian şi pierde din greutate,îşi modifică alura părului din afro în ceva modern. Au urmat „Thriller" şi „Bad",două opere de geniu despre care puteţi citi pe larg în paginile următoare. La sfârşitul anilor '80,Michael Jackson cumpără un domeniu la Los Olivos,lângă Los Angeles şi părăseşte astfel casa din Encino a familiei sale. 
La Los Olivos,se construieşte după indicaţiile lui Michael ferma Neverland,domeniul împrumutând numele locului unde trăieşte Peter Pan,băiatul care nu a vrut să crească mare. Proprietatea este amenajată ca un parc de distracţii,iar de-a lungul anilor mii de copii abandonaţi sau bolnavi în fază terminală au venit acolo să se distreze pentru câteva ore,pe cheltuiala starului şi să mai uite de suferinţă. Acest tip de acţiuni îi vor atrage,la începutul anilor '90 o serie de acuzaţii grave de pedofilie,zdruncinându-i cariera şi reputaţia.
Sunt anii în care,se dedică şi activităţilor umanitare. Ideea i-a venit după lansarea hitului „We Are the World",în 1985. La începutul anilor '90 va înfiinţa o fundaţie, „Heal the World",care va ajuta mii de copii şi familii în suferinţă din toată lumea. Aceste fapte au fost treptat uitate o dată cu ştirile tot mai numeroase despre comportamentul excentric până peste limite.
Michael Jackson a avut o carieră strălucitoare,începută în chiar primii ani de viaţă şi continuată până în ultima zi de viaţă. „Nu am încetat niciodată să compun,să inovez,să creez muzică",obişnuia să spună artistul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu